Zorgverzekering voor 2021?

Het einde van het jaar nadert, voor veel mensen tijd om eens goed te kijken naar hun zorgverzekering voor het komende jaar. Ook voor onze praktijk een punt om zorgcontracten af te sluiten met de zorgverzekeraars, een proces waar we jullie graag wat meer over laten vertellen.

Wie afgelopen 1 à 1,5 jaar het nieuws rondom de fysiotherapie een klein beetje heeft kunnen volgen, zal het niet nieuw in de oren klinken dat er heftige discussies gaande zijn over de veeleisende zorgcontracten tegen niet kostendekkende tarieven. Dat is een reden geweest om een onafhankelijk onderzoeksbureau in te schakelen om het kostenplaatje helder op tafel te brengen. Om een lang verhaal kort te maken, fysiotherapeuten worden al jaren fors onderbetaald en kunnen met normale werkuren slecht alle bijkomende praktijkkosten dragen. Het onderzoeksbureau heeft onderzocht welk tarief kostendekkend is, hetgeen voor een paar zorgverzekeraars een leidraad is geweest voor de bepaling van tarieven in het zorgcontract.

Wauw! Ik kan je vertellen, het zijn er slechts 2… Twee van alle zorgverzekeraars voelen zich mede verantwoordelijk om een fatsoenlijk tarief te hangen aan de zorg die wij voor hun cliënten leveren, ten behoeve van de algemene gezondheid van ons Nederlanders. Maar tarieven zijn niet het enige struikelblok binnen een zorgcontract. De zorgverzekeraar stelt bepaalde administratieve handelingen als verplichting voor het aanbieden van zorgcontracten, maar levert de cliënt niets extra’s op aan zorg. Sterker nog, het kan ten koste gaan van jouw behandeltijd en dus ook de kwaliteit van zorg. Deze administratieve eisen geven zorgverzekeraars meer inzage in de behandeltrajecten. Dat noemen ze transparantie…

Een verder tipje van de sluier? Ik zal proberen om het kort samen te vatten.  Sommige zorgverzekeraars rekenen af(!) op het behandelgemiddelde, oftewel de hoeveelheid behandelingen die iemand nodig heeft om van zijn/haar klachten af te komen. Dus als iemand regelmatig of chronische klachten heeft, heeft dat invloed op de zorgovereenkomst van onze praktijk en dus ook het tarief dat uitgekeerd voor alle verzekerden bij die zorgverzekeraar!

Zorgverzekeraars verplichten soms tot metingen van patiënttevredenheid met onze praktijk en dienstverlening. Zo trots als een pauw kunnen wij u vertellen dat ons cijfer, door jullie gegeven, gemiddeld een 9,53 is in 2020! Dat is pas wauw! Maar wij moeten een bureau inhuren die dat patiënttevredenheidsonderzoek uitvoert, dus extra praktijkkosten. Dan is het bij een aantal zorgverzekeraars ook nog een afkappunt hoeveel van onze cliënten dit invult. Als er te weinig mensen reageren werkt dat voor ons als een guillotine.

Daarom is er één zorgovereenkomst niet getekend door Corpoforte voor 2021, namelijk CZ groep (hieronder vallen CZ, Ohra, Nationale Nederlanden, Just). Indien je een restitutiepolis hebt als basisverzekering (bij CZ, Ohra of Nationale Nederlanden) mag je zelf jouw zorgverzekeraar kiezen. Als de cliënt in dat geval de factuur zelf indient krijgt hij/zij deze 100% vergoed. Bij een naturapolis als basisverzekering (bij CZ en Just) krijg je slechts 50% per behandeling vergoed.

Een aantal zorgovereenkomsten tekenen wij onder protest, maar dat protest mogen wij alleen maar voelen. Het is tekenen of niet tekenen, een keuze daarin is er niet. Maar als wij meerdere zorgovereenkomsten niet zouden tekenen heeft dat gevolgen voor jou als cliënt bij onze praktijk. Dat zou namelijk betekenen dat je slechts een deel van de behandeling(en) vergoed krijgen, als wij met jouw zorgverzekeraar geen zorgcontract zouden hebben.

Er zijn twee zorgverzekeraars die weinig tot geen aanvullende eisen hebben en daarmee uitstralen dat de zorg die wij bieden gericht moet zijn op de kwaliteit van jouw behandeling(en). Geen extra administratieve last waar de cliënt geen barst aan heeft, maar ook de praktijk of zorgverlener geen extra (lees onnodige) tijd kosten. Kijk, daar houden we van. Naast het zwaar gereduceerde eisenpakket ten overstaan van andere zorgverzekeraars, hebben zij gehoor gegeven aan het uitgevoerde kostenonderzoek (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2020/03/12/kostenonderzoek-paramedische-zorg).

Als aanraders komen uit de bus: ONVZ en DSW!

Wat voor jullie belangrijk is om te weten bij een keuze van zorgverzekering voor komend jaar, is natuurlijk voor welke disciplines jij als cliënt vergoeding wilt hebben binnen jouw verzekeringspakket. Kijk daarom goed naar het overzicht van vergoedingen dat bij een aanvullend pakket van een zorgverzekeraar wordt aangeboden.

Als je overstapt moet je je bewust zijn dat alle zorgverzekeraars verplicht zijn om je aan te nemen voor een basisverzekering. Voor een aanvullende verzekering kan een zorgverzekeraar een medische keuring of overzicht van genoten zorg opvragen. Maar er zijn ook zorgverzekeraars die dat niet hanteren en iedereen vrij toelaten voor een basis- en aanvullende verzekering. Bij onze aanraders kan ONVZ om medische informatie vragen, waarop ze bepalen of je in aanmerking komt voor een aanvullende verzekering. DSW zal je ongeacht je medische geschiedenis toelaten.

Mocht je vragen hebben dan kun je ons altijd terecht voor aanvullende vragen.

Realiteit in fysiotherapieAdministratieve lasten tegen niet kostendekkende tarieven
Eén contract niet getekend door CorpoforteCZ-groep (CZ, Ohra, Nationale Nederlanden, Just)
Twee verzekeraars door Corpoforte aangeradenDSW & ONVZ
Let op!Kijk naar vergoedingen in aanvullende verzekering
Kijk of de verzekeraar toelatingseisen stelt
CZ & Just naturapolis vergoeden slechts 50%