Dry Needling.

Heb je last van harde spierknoopjes, pijnlijke en/of stramme spieren? Mogelijk heb je dan baat bij Dry Needling. De behandeling is innovatief, snel en effectief.

Wat is Dry Needling?

Tijdens de behandeling prikt de therapeut de kern van de spierverhardingen aan. Dit zorgt ervoor dat spieren sneller, doelmatiger en langer ontspannen. Hierdoor verbetert de lokale doorbloeding en stofwisseling, waardoor het herstel bevorderd wordt.

Dry Needling is een fysiotherapeutische behandelvorm van spierklachten die vaak optreden of in stand worden gehouden vanwege bewegingsstoornissen in gewrichten. Er wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden om de verhardingen in je spieren  te behandelen.

Wil je weten of deze behandeling ook voor jou nuttig kan zijn? Dit kan makkelijk bepaald worden door één van onze collega’s. Linda Stuijfzand en Suzanne Bik zijn beiden gecertificeerd om deze behandeling(en) uit te voeren.

Veelgestelde vragen over Dry Needling

Er zijn raakvlakken tussen acupunctuur en Dry Needling. Dezelfde naalden worden gebruikt en de techniek van het plaatsen van de naald komt overeen. Er zijn echter ook duidelijke verschillen. Het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur wordt vooral gekeken vanuit een energetisch concept. Dry Needling haalt de verklaringen juist uit de fysiologie en biochemie: een mechanisch concept. Daarnaast gebruikt men bij klassieke acupunctuur vaak meerdere naalden, die enige tijd in het lichaam blijven zitten. De fysiotherapeut werkt bij dry needling vaak met één naald. De behandeling per spier is ook van korte duur.

Vooral voor spierklachten die al lang bestaan is Dry Needling geschikt. Helemaal als er myofasciale (myogeen = spierweefsel en fascie = bindweefsel) triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Vaak veroorzaken deze triggerpoints niet alleen drukpijn, maar ook pijn op andere plekken in het lichaam.

De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van je klachten. Naast pijn, kan een spierknoop namelijk ook zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde werkzaamheid van de desbetreffende spier. Soms komen ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen voor.

Om de triggerpoints uit te schakelen prikt de fysiotherapeut ze aan. Op die manier wordt de spier gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je bij een goede techniek niet of nauwelijks. De behandeling van de spier gaat gepaard met een plotselinge korte aanspanning van de spier. Deze ‘verkramping’ kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar is meestal van korte duur. Daarbij is daarna meestal direct een positief effect merkbaar. De spier kan soepeler zijn, de beweeglijkheid groter en/of er is een afname van pijn. Soms kan je het tijdens de behandeling warm krijgen of wat gaan transpireren. Sporadisch komt het voor dat iemand zich wat draaierig voelt.

Na een behandeling voelen de behandelde spieren meestal behoorlijk vermoeid en zwaar aan. Flinke ‘spierpijn’ is een veelvoorkomend fenomeen. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vaak binnen een dag. Soms treedt wat algehele vermoeidheid op na een behandeling.

Een eerste behandeling zal de fysiotherapeut waarschijnlijk een klein (aantal) punt(en) dry needlen. Zo kan de therapeut bekijken hoe je reageert voordat de intensiteit kan worden opgebouwd.