Dry Needling

Heeft u last van harde spierknoopjes, pijnlijke en/of stramme spieren?

Mogelijk heeft u dan veel baat bij een innovatieve, snelle en effectieve behandeling middels Dry Needling. Het aanprikken van deze spierverhardingen doet spieren sneller, doelmatiger en langer ontspannen!

Dry Needling is een fysiotherapeutische behandelvorm van spierklachten die vaak optreden of in stand worden gehouden vanwege bewegingsstoornissen in gewrichten. Er wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden om verhardingen in spieren snel en effectief te behandelen, waardoor ontspanning in de spier optreedt.

Of deze behandeling voor u nuttig kan zijn, kan bepaald worden door één van onze collega’s.

Linda Stuijfzand is de therapeut welke de cursus van Dry Needling heeft volbracht. Zij voert deze behandelingen dus ook uit.

Corpoforte Dry Needling

Vijf veelgestelde vragen over dry needling.

1. Wat is dry needling?

Dry needling is een zogenaamde intramusculaire – in een spier – behandeling die wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut.  Deze behandelmethode wordt vaak ingezet bij spierklachten die al langer bestaan als onderdeel van een totaalbehandeling. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, RSI, nekproblemen en een tenniselleboog. De fysiotherapeut maakt gebruik van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

2.  Is het vergelijkbaar met acupunctuur?

Er zijn raakvlakken tussen acupunctuur en dry needling. Dezelfde naalden worden gebruikt en de techniek van het plaatsen van de naald komt overeen. Er zijn echter ook duidelijke verschillen.

Het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur wordt vooral gekeken vanuit een energetisch concept. Dry needling haalt de verklaringen juist uit de fysiologie en biochemie: een mechanisch concept.

Daarnaast gebruikt men bij klassieke acupunctuur vaak meerdere naalden, die enige tijd in het lichaam blijven zitten. De fysiotherapeut werkt bij dry needling vaak met één naald. De behandeling per spier is ook van korte duur.

3. Wanneer wordt dry needling toegepast?

Vooral voor spierklachten die al lang bestaan, is dry needling geschikt. Helemaal als er myofasciale (myogeen = spierweefsel en fascie = bindweefsel) triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Vaak veroorzaken deze triggerpoints niet alleen drukpijn, maar ook pijn op andere plekken in het lichaam.

De fysiotherapeut gaat op zoek naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van je klachten. Naast pijn, kan een spierknoop namelijk ook zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde werkzaamheid van de desbetreffende spier. Soms komen ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen voor.

4. Hoe voelt het?

Om de triggerpoints uit te schakelen prikt de fysiotherapeut ze aan. Op die manier wordt de spier gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je, bij een goede techniek, niet of nauwelijks. De behandeling van de spier gaat gepaard met een plotselinge korte aanspanning van de spier. Deze ‘verkramping’ kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar is meestal van korte duur. Daarbij is daarna meestal direct een positief effect merkbaar. De spier kan soepeler zijn, de beweeglijkheid groter en/of er is een afname van pijn.

Soms kan je het tijdens de behandeling warm krijgen of wat gaan transpireren. Sporadisch komt het voor dat iemand zich wat draaierig voelt.

5. Wat is het effect van een behandeling?

Na een behandeling voelen de behandelde spieren meestal behoorlijk vermoeid en zwaar aan. Flinke ‘spierpijn’ is een veelvoorkomend fenomeen. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vaak binnen een dag. Soms treedt wat algehele vermoeidheid op na een behandeling. Regelmatig ervaren patiënten een diepe slaap op de nacht na de behandeling.

Een eerste behandeling zal de fysiotherapeut waarschijnlijk een klein aantal punten aanprikken. Zo kan hij bekijken hoe je reageert voordat de intensiteit eventueel wordt opgebouwd.

  • Snel en effectief herstel

  • Bij stramme of stijve spieren

  • Oplossing van harde spierknoopjes

  • Specialiteit binnen de fysiotherapie

Linda Stuijfzand

Linda Stuijfzand

Manueel fysiotherapeut